Waarom Terschelling....

het mooie eiland in de Waddenzee

Een plek waar de wind door je hoofd waait.

Waar je doet waar je buik van gaat zingen, waar je droomt, zoveel je kan, 

waar je bent wie je bent een plek van zand, van zee, van lucht, van aarde, 

van vuur een plek waar je nooit verdwalen kunt

een plek waar de vrijheid woont; 

Daar wil ik zijn.

En als ik daarvan vertrek, neem ik die plek mee.

Overal waar ik nog komen ga.

Wende

Hoe het begon…..

Het begon in 2009. Ik ging voor het eerst met mijn vriendin naar Terschelling. Gewoon gezellig een weekendje, bijkletsen, lekker eten, geen mama, geen collega’s, geen ……, gewoon even Marieke. We stonden samen op een duin te genieten van het uitzicht. Toen er een man bij mij kwam staan en een gesprek met mij begon te voeren. Hij vroeg: “hoe lang kom jij al op Terschelling”? Ik keek hem aan, hoe zo…. hoe lang kom ik al op Terschelling. Dit is mijn eerste keer, zei ik. Nou zei de man: “dan kom je zeker weer terug naar dit eiland”. Ach zei ik toen nog: “ik denk van niet hoor, want dat doe ik eigenlijk nooit. Vind het leuk om ook andere plekken te ontdekken”. Maar hij had toch gelijk, ik kom elk jaar meerdere keren op het eiland. Ben echt besmet met het Terschellinger-virus. vind ik dat vervelend. Nou….beslist niet.

retraite Terschelling maart 2019 134
vrij & blij retraite

Waarom regelmatig….

Vaak wordt de opmerking gemaakt: “jee…. jij moet dat eiland ondertussen wel op je duimpje kennen”. Tuurlijk ken ik het eiland aardig goed, de leuke terrasjes, waar je lekker kunt eten. Maar nee er is zoveel te ontdekken. Veel plekken kun je alleen te voet komen. De uiteinden van het eiland zijn niet bewoond en zijn natuurgebieden. Het is heerlijk om daar te zwerven en tot rust te komen. Dat begint voor mij al op de boot. Zo gauw ik deze opstap begint het heerlijke gevoel zoals in het gedicht wordt verwoord al te komen. Je ziet de Brandaris steeds groter worden en het gevoel van thuiskomen begint. mmmmmm heerlijk.

luchtfoto terschelling

Ervaren 

De reden dat ik de retraites op Terschelling laat plaats vinden is dat dit eiland mij dichterbij mijzelf heeft gebracht. Het eiland geeft rust, je kunt alles even van je afschudden en het gaat allemaal net even wat langzamer. Dat is altijd welkom na een drukke intense periode. Door hier rond te dwalen in de natuur, de stilte te ervaren, borrelden als vanzelf allerlei inzichten binnen waar ik mee verder kon. Een mooi inzicht gaat over “het ervaren van  blijdschap” het is een belangrijke kernkwaliteit van je leven. Blijdschap geeft je leven meer inhoudt, energie en een dankbaarheid met een open hart. Door dit eiland met de mooie brede stranden en de heerlijke zilte lucht, ben ik meer gaan voelen. Durf ik mij open te stellen voor het “mogen ervaren”. Ben ik meer gaan creëren. Het eiland heeft me geholpen om te groeien en meer te accepteren. Dankbaar dat ik zo’n magische plek heb mogen ontdekken. Door deze mooie ingrediënten van het eiland samen te voegen met mijn ervaringen als mens en als holistisch leefstijl- en wandelcoach was er geen twijfel meer mogelijk. Dit is wat ik andere mensen ook wil laten ervaren het gevoel van intense blijdschap, Vrijheid en liefde.  

Ademcoach

Mag ik jou iets Vragen.

Mag ik jou iets vragen.
Ben jij blij met mij.?
Heb jij het ook zo naar je zin.
Ik heb jou strand vandaag bewoont.
Je was geweldig.
Je zand zo wit en ook zo schoon.
Ik heb er uren van genoten.
Zo te liggen in jouw schoot.
Gisteren was het volle maan.
In het licht straalde alles rust uit
De tijd dat ik bij jouw ben 
is trouwens altijd heerlijk.
Mag ik jou iets vragen.
Is het hier altijd zo, alle dagen?
Ik heb het zo naar mijn zin bij jou.
Heerlijk slenteren.
Zonder me iets af te vragen.
Weet je, je bent voor mij de vrijheid.
Vandaar die verliefdheid.
Ik hoop dat ik nog lang van je mag genieten.
En dat jij dan ook nog heel lang 
blij bent met mij. 

Hessel 

vrij & blij retraite
Met lenthe op pad terschelling

Hoe reis ik…

Trein:

Ik pak de trein naar Halingen-haven (je hebt zoveel aanbieders die goedkope treinkaartjes aanbieden). Dan is het nog zo’n 5 min. lopen naar de terminal van rederij Doeksen.

Boot:

De haven zie je al liggen vanaf het station. De boottickets kun je online reserveren. Dat is een makkelijk programma en je kunt de datum altijd wijzigen. Soms pak ik de snel boot (45 min.) en de andere keer de langzame (2 uur). Op de snel boot kun je alleen je bagage meenemen, verder niks. Zelf zorg ik altijd dat ik een rugzak bij mij heb met een flesje water en wat te eten. Het is heerlijk om op de langzame boot boven op het dek te zitten. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Wad(zorg dat je zonnebrand mee hebt want het gaat hard op het water) En wie weet, heb je geluk en zie je de zeehonden op de zandbanken liggen. Je ziet dan Terschelling steeds dichterbij komen. Als ik aankom in West-Terschelling tevens het grootste dorp van Terschelling, pak ik mijn bagage en loop naar de fietsverhuur.

Fiets:

Deze kun je niet missen als je de boot afkomt. Zelf ga ik altijd naar Tijs Knop. Hier kun je de fiets online en ter plekke huren. Online is goedkoper by the way. Hier lever je de bagage in en je krijgt je fiets. De bagagae wordt naar je opgegeven onderkomen gebracht. En dan kan het genieten van het eiland beginnen….. O ja, geef ook even door dat je graag hebt dat de bagage weer wordt opgehaald, dan ligt deze weer in West-Terschelling als je terug gaat naar huis. Wel zo makkelijk. Ga je langer dan 3 dagen dan is het goedkoper om de fiets mee te nemen, tenminste bij een 7 versnellingsfiets.

Terug naar huis:

Terug naar huis pak ik de bagage waar ik die bij aankomst heb afgegeven en loop richting de boot. Dit is voor mij altijd weer even slikken. Het ont-moeten is voorbij en we reizen weer richting de to-do dingen. Ach als je weer eenmaal thuis bent is het ook weer goed. Het fijne is dat je  altijd weer terug kunt keren.

Auto:

Mocht je liever met de auto naar Harlingen reizen. Dan kun je deze bij heel veel parkeerplaatsen kwijt. Zelf zet ik hem dan bij All in parkeren Harlingen. Deze is goedkoop. Wel even reserveren. Ze brengen je dan met een shuttle bus naar de haven. Daar halen ze je ook weer op.

Bootterminal:

Je hoeft trouwens niet heel vroeg, zoals reizen met een vliegtuig,  bij de bootterminal te zijn. Een kwartier voor de tijd is prima. Er is gelegenheid om even wat te drinken en als je nodig moet zijn er toiletten aanwezig. O ja…. ze hebben gratis wifi, mocht je dat belangrijk vinden.

 

zeehond Terschelling
coachingspraktijk mariekevanlenthe
Vrij & Blij retraite